PDF Pdf-versio

26.2.2002

Oulun Puhelin tarjoaa kuluttajille ja yrityksille uusia laajakaistapalveluja hyödyntäen televisiota käyttöliittymänä. Ratkaisu on toteutettu uuden sukupolven Cisco LRE-teknologialla (Long Reach Ethernet). LRE-teknologia mahdollistaa reaaliaikaisten digitaalisten tv-lähetysten seuraamisen ja Internet-palvelujen käyttämisen television välityksellä laajakaistaverkossa.

Oulun Puhelin aloitti laajakaistapalveluiden tarjonnan heinäkuussa 1999 perustuen Cisco ADSL-teknologiaan. "Haluamme olla datapalveluiden suunnannäyttäjä Suomessa. Ciscon kanssa olemme tehneet yhteistyötä jo kymmenisen vuotta ja olimme Ciscon ensimmäinen ADSL-asiakas Euroopassa ja teemme saman nyt LRE:ssä", kertoo toimitusjohtaja Risto Siivola Oulun Puhelimesta.

"Lähtökohtana on aito laajakaistaisuus. Meillä on tarjota asiakkaille kymmenmegainen symmetrinen liittymä", Oulun Puhelimen tuotekehityspäällikkö Tuomo Kolehmainen iloitsee. Nyt Oulun Puhelimen LRE-teknologiaan perustuva Baana Laajakaista -palvelu on saatavilla lähes koko Oulun kaupungin alueella.

Uusia palveluja asiakkaille ja liiketoimintamahdollisuuksia sisällöntuottajille

"Oulun Puhelin on siirtynyt nopeasti LRE-teknologian hyödyntämiseen, koska sen avulla saadaan ensimmäistä kertaa toteutettua asiakkaita kiinnostavia sisältöpalveluja verkkoon. Käyttäjiä kiinnostaa erityisesti LRE:n tuomat mahdollisuudet seurata reaaliaikaisia digitaalisia tv-lähetyksiä ja samalla käyttää Internet-palveluja television avulla laajakaistaverkossa. Tämän lisäksi yritykset ja oppilaitokset voivat hyödyntää tätä etäopiskelussa", sanoo Oulun Puhelimen markkinointijohtaja Pekka Väisänen.

Oulun Puhelimen toteuttama ratkaisu mahdollistaa sisällöntuottajille uuden tavan päästä tarjoamaan sisältöpalvelujaan käyttäjille helposti ja kustannustehokkaasti. Runkoverkossa laajakaistaisuus on toteutettu siirtymällä ATM-tekniikasta IP-tekniikkaan ja liittymäverkossa ADSL-tekniikasta LRE-tekniikkaan, joka onkin luonnollinen kehitysaskel innovatiiviselle operaattorille, jota Oulun Puhelin edustaa parhaimmillaan.

"Oulun Puhelimen uuden sukupolven laajakaistarunkoverkko antaa Oulun Puhelimelle erittäin monipuoliset mahdollisuudet laajentaa palveluvalikoimaansa joustavasti ja kustannustehokkaasti. Oulun Puhelimessa on korkeatasoista ja laaja-alaista osaamista, jonka avulla yhtiö on pysynyt kehityksen kärjessä sekä uusien palveluiden että teknologioiden hyödyntämisessä asiakkaiden hyväksi. Oulun Puhelin on myös kansainvälisessä mittakaavassa Ciscolle erittäin merkittävä asiakas", kertoo myyntipäällikkö Ari Rikkilä Cisco Systems Finland Oy:stä.

Long Reach Ethernet (LRE) tuo lisää nopeutta

LRE eli Long Reach Ethernet on Ciscon kehittämä laajakaistateknologia. LRE laajentaa Ethernetin käyttömahdollisuuksia huomattavasti hyödyntäen olemassa olevaa puhelinverkkoa. Ciscon LRE- teknologia mahdollistaa samanaikaiset ääni-, video- ja datapalvelut 15Mb/s -nopeudella.

LRE:n myötä voidaan kuluttajille ja yrityksille tarjota tehoa vaativammillekin sovelluksille. LRE mahdollistaa erittäin nopean datasiirron, turvalliset ja nopeat LAN- ja VPN-yhteydet, reaaliaikaisen videokuvan välityksen ja LRE:tä voidaan hyödyntää myös IP-puheluiden välitykseen.

"LRE tuo asiakkaille selkeästi enemmän liittymänopeutta. ADSL:n avulla pystytään optimaalisissa olosuhteissa noin 8 Mb/s nopeuteen asiakkaitten verkon suuntaan ja noin 800 Kb/s nopeuteen asiakkaitten verkosta ulospäin, LRE mahdollistaa symmetriset 15Mb/s yhteydet. LRE on myös nopeampaa ja edullisempaa rakentaa ja ylläpitää kuin ATM-pohjaiset liityntäteknologiat. LRE:n tuomat hyödyt näkyvät siis sekä palvelun laadussa että hinnassa. Olemme voineet siirtää nämä edut asiakkaittemme hyödyiksi", kuvailee Tuomo Kolehmainen.

Oulun Puhelimen LRE-ratkaisu sisältää Ciscon Catalyst 2924 LRE XL, Catalyst 2912 LRE XL, Cisco LRE 48 POTS Splitter ja Cisco 575 LRE CPE -tuotteita. Cisco LRE POTS Splitter tukee sekä ISDN- että perinteisiä puhelinpäätelaitteita.

Lisätietoja:

Oulun Puhelin Oy
markkinointijohtaja Pekka Väisänen
Puh. (08) 3134 421
pekka.vaisanen@opoy.fi
tuotekehityspäällikkö Tuomo Kolehmainen
Puh. (08) 3134 256
tuomo.kolehmainen@opoy.fi

Cisco Systems Finland Oy
myyntipäällikkö Ari Rikkilä
Puh. (09) 878 061
ari.rikkila@cisco.com

Kuvamateriaalia:
http://www.cisco.com/global/FI/press/pictures/broadband_home.shtml

Cisco Systems on maailman johtava Internet-järjestelmien toimittaja. Sen ratkaisuilla on toteutettu Internet ja lukemattomat pienemmät tietoverkot. Tänä päivänä valtaosa maailmanlaajuisen Internet-verkon liikenteestä kulkee Ciscon järjestelmien välittämänä. Ciscon ratkaisuja käytetään myös rakennettaessa datan, puheen ja kuvan yhtäaikaiseen välitykseen kykeneviä tietoverkkoja. Ciscon kansainvälinen liikevaihto heinäkuussa 2001 päättyneellä tilikaudella oli 22,3 miljardia dollaria.

Oulun Puhelimen tavoitteena on olla Suomen asiakaslähtöisin tietoliikenneyritys. Oulun Puhelin toimii lähellä asiakasta, kehittäen ja tuotteistaen palveluita, joilla se tukee alueen jatkuvaa kehittymistä tietoyhteiskunnan rakentajana. Vuonna 2000 liikevaihto oli 48 miljoona euroa, investoinnit noin 27 miljoonaa euroa ja henkilökunnan määrä 380. Tulevaisuuden painopistealueet ovat Internet-, matkapuhelin-, data- ja turvapalveluissa. www.opoy.fi

Finnet on suomalainen tietoliikenneryhmä, joka tarjoaa valtakunnallisia puhe-, data-, Internet- ja digi-tv -ratkaisuja. Finnetiin kuuluu 38 puhelinyhtiötä sekä valtakunnallista liiketoimintaa harjoittavat DNA Finland Oy, Kaukoverkko Ysi Oy, Nettiportti Oy, Suomen 2G Oy, Suomen 3 G Oy, Suomen 3KTV Oy sekä Finnet Media Oy. Finnetin liikevaihto vuonna 2000 oli 3,9 miljardia markkaa ja henkilökunnan määrä hieman yli 4600. www.finnet.fi