Danmark står for godt 10 pct. af verdens malware – ligeså meget som Rusland. Det viser en ny undersøgelse om sikkerhedsudfordringer foretaget på vegne af it-virksomheden Cisco. Det er bl.a. danskernes forkærlighed for sociale medier, som får tallene til at boome.

Hvad har Danmark, Sverige og Rusland til fælles? De hoster alle tre godt og vel 10 pct. af den samlede produktion af ondsindede programkoder som fx vira, trojanske heste og spyware – såkaldt malware. Det fremgår af Ciscos nye sikkerhedsrapport, som har undersøgt, hvor malware stammer fra. 

Rusland, Danmark og Sverige hoster omtrent lige meget malware, hhv. 9,79 pct., 9,55 pct. og 9,27 pct.  – kun overgået af USA, som står for 33,14 pct. af al den malware, som spredes på computere verden over. Tilsammen lægger Danmark og Sverige serverplads til godt og vel en femtedel (18,82 pct.) af den samlede mængde malware på nettet. Kina faldt fra en andenplads i 2011 til en sjetteplads i 2012. Otte ud af de ti lande, som producerer mest malware, er europæiske. Det er især danskernes brug af sociale medier samt malware gemt i reklamer, som er grunden til den øgede mængde malware fra hjemmesider hostet i Danmark.

”Det er en udbredt misforståelse, at det er tredjeverdenslande, som er ansvarlige for at hoste web-malware. Et stigende antal lande slutter sig til rækken af nationer, som hoster web-malware, heriblandt desværre også Danmark. Det er et stort problem i Danmark, som kan give store udfordringer for erhvervslivet, hvis ikke der er politisk opbakning til at bekæmpe det,” udtaler Henrik Stær, teknisk chef i Cisco Danmark.

Hvor bliver vi ramt af malware?
De fleste tror, at virus på pc’en stammer fra besøg på lyssky hjemmesider, men det er langt fra tilfældet. Størstedelen af malware kommer nemlig fra helt almindelige hjemmesider. Det er eksempelvis 27 gange farligere at anvende søgemaskiner og 21 gange mere farligt at besøge online shopping-sider, end det er at downloade piratkopierede film eller musik. Vi får altså virus fra de hjemmesider, vi besøger mest. Det har stor betydning for virksomheder, da medarbejdere i dag blander privat- og arbejdsliv sammen – eksempelvis skriver medarbejdere på sociale netværk, shopper online eller downloader apps til arbejdstelefoner og -tablets.

”Tallene kan måske lyde overraskende, men hackerne vil altid være de steder, hvor brugerne er. Når almindelige hjemmesider bliver usikre, så er vi alle i farezonen – virksomheder såvel som private brugere. Virksomheder må derfor fokusere mere på at sikre deres netværk,” fortsætter Henrik Stær.

Malware på mobilen er en storm i et glas vand
Malware på mobile enheder repræsenterer under 1 pct. af den totale mængde malware på nettet, og der er langt fra det dommedags-scenarie, som har været forudset. Dette på trods af, at mængden af malware på android-enheder er steget med 2577 pct. i løbet af 2012 og er vokset betydeligt hurtigere end nogen anden form for web-leveret malware. 

Indflydelsen fra BYOD’s (Bring Your Own Device) og den hastige vækst i mængden af digitale enheder kan dog ikke overvurderes. Men virksomhederne bør indtil videre fokusere på trusler som tab af data samt sikre, at medarbejderne ikke ”rooter” eller ”jailbreaker” deres enheder. De bør kun installere apps fra officielle og betroede distributionskanaler, og hvis en medarbejder alligevel vælger at gå uden om de officielle app-stores, skal virksomhederne sikre sig, at de kender og har tillid til afsenderen og kan validere, at koden ikke er blevet manipuleret. 

Fakta om malware
Malware er en sammentrækning af de engelske ord ’malicious software’. Det er en fællesbetegnelse for en række kategorier af computerprogrammer, som gør skade på computere. 

Top 10-listen

  1. USA 33,14 %
  2. Rusland 9,79 %
  3. Danmark 9,55 %
  4. Sverige  9,27 %
  5. Tyskland 6,11 %
  6. Kina 5,65 %
  7. Storbritannien 4,07 %
  8. Tyrkiet  2,63 %
  9. Holland  2,27 %
  10. Irland 1,95 %

Om undersøgelsen
Analysen er baseret på data, som blev indsamlet fra en række globale kilder. Datamaterialet er Ciscos perspektiv på trusselslandskabet og repræsenterer Ciscos forsøg på at analysere globale trends og mønstre på baggrund af datamaterialet på det givne tidspunkt.