Mere end 20 år med innovation

Celebration 20 years of Innovation

I 1984 - for mere end 20 år siden - lykkedes det som de allerførste for Ciscos grundlæggere at få adskilte netværk til at kommunikere ved hjælp af routere. I dag er Ciscos IP-baserede netværksløsninger en uundværlig del af kommunikationen i alle dele af samfundet: I virksomheder, den offentlige sektor, på uddannelsesinstitutioner og i private hjem. Ciscos innovative netværks- og softwareteknologi bidrager nu til, at individer, organisationer og lande kan forbedre deres produktivitet på måder, man ikke havde drømt om for 20 år siden. Med blikket rettet mod fremtidens netværk og muligheder fejrede Cisco i 2004 20 års fokus på teknologi-innovation, lederskab i branchen og engagement i samfundsforhold.

 

Cisco Corporate Timeline
Få et hurtigt og klart overblik over Ciscos historie i denne animerede corporate timeline. Animationen er lavet i flash. Du kan hente et plugin til din browser her, hvis du ikke allerede har det installeret.
Cisco Timeline

Interaktivt overblik: 20 år med innovation fra Cisco
Gå på opdagelse i Ciscos historie med lyd, historiske billeder og video.


Interactive Overview

CISCOS HISTORISKE PRODUKTER

Nedenfor kan du læse mere om de produkter, som Cisco gennem tiden har udviklet, og som alle har fået deres plads i historiebøgerne for teknologi.

Cisco 12000-serien af routere:
280 gange højere ydelse på 7 år
Routerne er en absolut central komponent i såvel virksomhedernes IP-baserede netværk, som i den infrastruktur, der udgør kernen i hele internettet. Cisco 12000-serien af routere blev introduceret i 1997 specifikt til opbygning af en stabil og fejlsikker backbone-struktur hos internetudbydere over hele kloden. Mest bemærkelsesværdigt er det, at det er lykkedes Cisco at skabe en modulær struktur, der gør, at man løbende har kunnet opdatere til nye generationer uden at skulle udskifte hele sin infrastruktur. Også funktionaliteten er udbygget, således at de nye generationer håndterer Voice-over-IP, Virtual Private Network (VPN) samt nye funktioner inden for sikkerhed, afregning, administration og meget mere.

Cisco 7000-serien af routere:
Routeren der satte gang i den nye økonomi
Hvis noget produkt har været drivkraft bag den nye internetøkonomi, så må det være Cisco 7000-serie routerne. Serien blev introduceret i 1993 og var kendetegnet ved at kunne håndtere et imponerende udvalg af protokoller - Systems Network Architecture (SNA), DECnet, Internetwork Packet Exchange (IPX), AppleTalk samt naturligvis Internet Protocol (IP) - der gav routeren "Well-Connected Award"-prisen fra magasinet Network Computing. Cisco 7000-serie routerne kunne håndtere 110.000 datapakker pr. sekund og havde i sit design lagt vægt på stabilitet, servicevenlighed, nem softwareopgradering, hot-swap enheder til udskiftning under fuld drift samt mulighed for redundant strømforsyning - alt sammen funktionalitet, der sikrede en uovertruffen stabilitet og ydelse. I årene 1994-95 var Cisco 7000-serie routerne næsten lige så almindelige hos store virksomheder og internetudbydere som papirclips.

Cisco Advanced Gateway Server:
Routeren blev født
Året var 1984, og en af de bedst huskede begivenheder i it-verdenen var introduktionen af Apple Macintosh computeren. Men samme år opfandt to personer fra Stanford University en måde at dele information mellem flere computere via et netværk - den første router var opfundet, og de nye muligheder, der fulgte med dette, har medvirket til, at verden har ændret sig med stormskridt lige siden. Opfindelsen var basis for, at Cisco i 1986 kunne introducere den første router, Cisco Advanced Gateway Server, eller blot Cisco AGS, som med 1 megabyte memory kunne håndtere 200 datapakker i sekundet via Ethernet, serielle linjer med lav hastighed samt ARPANET, et netværk skabt af Advanced Research Projects Agency til brug for militær forskning, og som anses som forløberen for dagens internet.

Selv om teknologi og ydelse ikke er for noget at regne i dag, så var det absolut banebrydende i 1986. Blandt de første kunder til Cisco AGS var HP, som benyttede Cisco teknologien til at forbinde sine forskningslaboratorier med hovedkontoret og dermed kunne nedlægge den kurerforbindelse, som bragte materiale mellem de to lokationer. I 1990 introduceredes AGS+ modellen, som kunne håndtere højere hastigheder samt nye teknologier - herunder Fiber Distributed Data Interface (FDDI) med hastigheder op til 100 Mbps. Kunder kunne uden problemer opgradere fra de første AGS til de nye AGS+ enheder, da de begge understøttede samme udvalg af interfaces.

Cisco Catalyst 5000-serien af switche:
Styr på det store intranet
Cisco Catalyst 5000-serien af switche er særlig egnet til opbygning af en effektiv og stabil intranet backbone-struktur i en virksomhed eller mellem bygninger i et begrænset geografisk område. Serien understøtter alle netværkshastigheder op til Gigabit Ethernet (10/100/1000 Mbps) samt Fiber Distributed Data Interface (FDDI) og Asynchronous Transfer Mode (ATM) forbindelser. Catalyst 5000-serien blev introduceret i 1995 og var meget skalérbar, idet man kunne starte med ned til 12 porto og uden videre vokse til mere end 500 porto i et enkelt system. Catalyst 5000 fungerede under Cisco IOS-operativsystemet og kunne dermed håndtere en række routing-opgaver samtidig med, at indbyggede sikkerhedsfunktioner var med til at beskytte netværket mod angreb. Fælles for Catalyst 5000-serien var også de omfattende administrative funktioner, der gjorde det nemt for en central netværksadministrator at håndtere drift, ydelse og sikkerhed i det totale netværk.

Cisco 2500-serien af routere:
Kontorets forbindelse til omverdenen
Cisco 2500-serien består af en række enheder, som alle er beregnet på at forbinde et kontor, en afdeling eller en mindre virksomhed til virksomhedens centrale netværksinfrastruktur. Blandt enhederne i 2500-serien er integrerede router/hubs og router/access server modeller med 8 eller 16 porte, som gør det nemt at etablere forbindelse til omverdenen ved hjælp af en enkelt enhed. 2500-serien benytter Cisco IOS-softwaren og understøtter de mest benyttede netværksplatforme som IP, Novell IPX og AppleTalk.

Cisco IP-telefon model 12SP:
Revolutionerede virksomhedens telefoni
Cisco IP-telefon model 12SP var Ciscos første IP-telefon fra 1999. Den havde et tolinjers display, hvor hver linje kunne vise 20 tegn, og havde to netværksstik: Et til virksomhedens netværk og det andet til brug for tilslutning af en pc. Telefonen kunne således let skydes ind mellem en pc og et netstik i væggen. Med understøttelse af Dynamic Host Configuration Protocol (DHCP) var opsætning af telefonen næsten automatisk, og telefonen var i øvrigt udstyret med 12 programmerbare taster, som brugerne selv kunne lægge numre eller funktioner ind på. Som en helt karakteristisk fordel ved IP-telefonen fremhævede man, at den kunne flyttes rundt i et netværk til andre kontorer, uden behov for at ændre nummer eller placering i den centrale installation.