Diegem, 20 januari 2011

Cybercriminelen richten hun aandacht steeds vaker op andere besturingssystemen dan Windows. En ook mobiele toepassingen en toestellen zoals smartphones, tablet-pc's en muziek- of mediaspelers worden in toenemende mate door cybercriminelen geviseerd. Dat blijkt uit het jaarlijkse beveiligingsrapport van Cisco voor 2010. Het voorbije jaar is bovendien het eerste uit de geschiedenis van het internet waarin Cisco het wereldwijde spamvolume zag afnemen.

In opkomende economieŽn zoals Turkije (-87%), BraziliŽ (-47%) en ViŽtnam (-22%) zette de daling van het aantal spamberichten zich het sterkst door. Omgekeerd noteerde Cisco een toename van het spamverkeer in ontwikkelde landen waar breedbandinternet in opmars is, zoals Duitsland (+10%), het Verenigd Koninkrijk (+99%) en Frankrijk (+115%). "Hoe sneller de internetverbinding, hoe makkelijker je een spamcampagne kan lanceren via geÔnfecteerde computers in zogenaamde botnets of zombienetwerken", verduidelijkt Frank De Reymaeker, systems engineer manager bij Cisco BelgiŽ en Luxemburg.

Vooral de snelle en wijdverbreide adoptie van mobiele toestellen en applicaties heeft het criminele landschap in 2010 grondig door elkaar geschud. "De overvloedige aanvallen op de besturingssystemen van pc's, maar vooral op het Windows-platform, hebben pc-leveranciers ertoe aangezet om de beveiliging van hun producten te verbeteren. Ze reageren ook steeds sneller op potentiŽle kwetsbaarheden of gevaren en streven ernaar om updates en patches zoveel mogelijk te automatiseren en af te dwingen", aldus Frank De Reymaeker. "Vandaag is het voor oplichters moeilijker dan ooit om die pc-platformen te exploiteren die traditioneel als hun voornaamste bron van inkomsten golden. In 2010 hebben velen dan ook hun werkterrein verlegd naar mobiele platformen."

Groeiende fraude via 'money mules'
De groeiende virtuele misdaadeconomie heeft ook de behoefte aan zogenaamde money mules of katvangers aangewakkerd, zo blijkt uit het jaarrapport van Cisco. Een money mule (letterlijk: 'geldmuilezel') wordt gerekruteerd voor het witwassen van geld of illegaal verkregen goederen. In het eenvoudigste en ook bekendste voorbeeld ontvangt de money mule geld op zijn bankrekening, waarvan hij een deel mag houden mits hij de rest overmaakt naar een andere bankrekening. Door geld via een of meer tussenpersonen van bank naar bank over te boeken, trachten fraudeurs de criminele oorsprong ervan te versluieren.

"Sommige tussenpersonen handelen daarbij te goeder trouw en zijn zich niet bewust van het illegale karakter van hun daden. Anderen worden ertoe aangezet via chantage of doen het onder bedreiging. Doordat ze meestal snel opgespoord en aangehouden worden, is er een vrijwel continue behoefte aan nieuwe money mules. Het komende jaar zien wij dit fenomeen dan ook alleen maar toenemen, zowel in belang als in omvang. Ook de witwasoperaties via het internet worden helaas steeds complexer en internationaler van aard", concludeert Frank De Reymaeker.

In het originele Engelstalige persbericht, dat u hier kunt consulteren, vindt u meer details en bijkomende achtergrondinformatie over Cisco's 2010 Annual Security Report. Het volledige rapport, dat onder meer ook stil staat bij de impact van social media en cloud computing op netwerkbeveiliging, kunt u hier downloaden.

Een hogeresolutiefoto van Frank De Reymaeker kunt u hier eigenhandig downloaden of aanvragen via james@quadrantcommunications, indien u dat verkiest. Grafieken en andere illustraties uit het rapport, zoals de Cisco Cybercrime ROI Matrix, zijn eveneens verkrijgbaar op aanvraag.

Over Cisco - NASDAQ:CSCO - "Welcome to the Human Network"
Cisco, wereldwijd marktleider in netwerktechnologie die de contacten, communicatie en samenwerking tussen mensen verandert, onderscheidt zich al meer dan 25 jaar door zijn technologische innovatie, zijn commerciële leiderspositie en zijn sociaal engagement. Individuen, ondernemingen en overheden maken gebruik van Cisco's hardware, software en diensten om intelligente netwerken te bouwen op basis van het Internet Protocol (IP). Dankzij de netwerktechnologie van Cisco kunnen overheden en ondernemingen hun productie- en concurrentiekracht versterken en de tevredenheid van burgers en klanten verhogen.
Cisco werd opgericht in 1984, heeft wereldwijd meer dan 63.000 werknemers in dienst en sloot het voorbije boekjaar af met een totale omzet van 36,1 miljard dollar. In België en Luxemburg telt Cisco meer dan 900 werknemers. Lokale referenties zijn onder meer Accent Jobs For People, Accenture, Arinso, Auxifina, AZ Sint-Lucas, BASF, Belgacom, Brico International, Coca-Cola, Delhaize, De Post, Dexia, Eli Lilly, FEDICT, de Federale Overheidsdienst Financiën, de Federale Overheidsdienst Personeel & Organisatie, Fortis, InBev, Interkabel, Kunstencentrum Vooruit, Luxemburg Stad, de Maatschappij voor het Intercommunaal Vervoer te Brussel (MIVB), Mercator Bank & Verzekeringen, het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, de Nationale Delcrederedienst, NAVO, Novo Nordisk, Proximus, Rainbow ICT Services, Riga Natie, SAS Institute, SD WORX, Solvay, SWIFT, Thermote & Vanhalst, Toyota Motor Marketing Europe (TMME), TUI Belgium Distribution, UCB, UZ Gent, UZ Leuven, Volvo, VRT en Zenitel.
Meer info op http://www.cisco.be en http://cisco.com

Cisco Belgium
Pascale Jacobs, marcom manager
De Kleetlaan 6A, B-1831 Diegem
T: +32 (0)2 778 4662
F: +32 (0)2 778 4300
E: New Emailpjacobs@cisco.com

 

Contact voor journalisten:
Quadrant Communications
James De Paepe
Marie Popelinkaai 3 bus 1, B-9050 Gent
T: +32 (0)9 210 53 66
M: +32 (0)477 54 43 88
E: New Emailjames@quadrantcommunications.be