Mons (Bergen)/Diegem, 30 september 2008
BT, een van 's werelds grootste leveranciers van communicatiediensten en -oplossingen, en de ICT-integrator General Dynamics C4 Systems hebben samen een robuuste, mobiele versie van een Cisco TelePresence-systeem ontwikkeld. Dit gebeurde in opdracht van NCSA (NATO Communications and Information Systems Services Agency), de eigen dienstenleverancier van de NAVO. Cisco TelePresence maakt virtuele communicatie en vergaderingen van zeer hoge beeld- en geluidskwaliteit mogelijk.

Dankzij Cisco's vernieuwende communicatietechnologie kan de NAVO zijn militaire medewerkers die in Afghanistan gestationeerd zijn, op optimale wijze met hun verwanten in Europa in contact brengen. "Via Cisco TelePresence kunnen ze elkaar ontmoeten alsof ze in dezelfde ruimte zitten. Dat geeft een levensecht en meer bevredigend contact, wat het moreel van onze soldaten ten goede komt", verklaart de directeur van NCSA, luitenant-generaal Ulrich Wolf.

De eerste NAVO TelePresence-sessie werd onlangs gehouden in het Europese hoofdkwartier van de organisatie in Mons (Bergen), beter bekend als SHAPE (Supreme Headquarters Allied Powers Europe). Vanuit die locatie werd een verbinding opgezet naar een tweede TelePresence-systeem in Kaboel, meer dan 5400 kilometer daarvandaan. Die connectie verliep via satelliet, wat meteen ook een primeur is in het gebruik van TelePresence.

De NAVO presenteerde de TelePresence-demo in het kader van Open Day, een evenement georganiseerd door de eigen dienstenleverancier NCSA. Tijdens dat evenement werden ook nieuwigheden op vlak van cyberbeveiliging en militaire communicatie gedemonstreerd. De NAVO gaat de TelePresence-technologie van Cisco ook in andere militaire toepassingen uittesten, bijvoorbeeld voor briefings op afstand en ter ondersteuning van telegeneeskunde in militaire ziekenhuizen.

Robuuste uitvoering
De versie van Cisco TelePresence die speciaal op maat van de NAVO werd ontwikkeld, maakt gebruik van een Cisco TelePresence System (CTS) 1000. Dat model, dat videocommunicatie van hoge kwaliteit tussen een tweetal personen per locatie toelaat, werd extra robuust gemaakt. Zo kan het nu ook extreme weersomstandigheden en transport over ruw terrein doorstaan.

De oorspronkelijke, commerciŽle uitvoering van de CTS 1000 was eveneens ontworpen voor het voeren van persoonlijke gesprekken en vergaderingen met een beperkt aantal deelnemers. Dat dit model geen aangepaste ruimte vereist, maakt de CTS 1000 bij uitstek geschikt voor gebruik in directiekantoren, bankfilialen, hotellobby's en medische kantoren.

De levensgrote videoschermen van de CTS 1000 bieden een resolutie tot 1080 pixels of zes keer de kwaliteit van een standaard televisiebeeld en meer dan het dubbele van een hogedefinitiebeeld (HDTV). De microfoons zijn speciaal ontworpen om klankstoringen te vermijden en meerdere gesprekken tegelijk toe te laten.

Het systeem is ook uitermate gebruikersvriendelijk. Zo is het opzetten van een meeting even eenvoudig als het aanmaken van een uitnodiging via een elektronische kalender. De integratie van Cisco TelePresence Meeting in het bestaande IP-netwerk van een organisatie draagt ten slotte ook bij tot een grote beschikbaarheid en sterke beveiliging van de verbinding, zodat de hoge kwaliteit van de TelePresence-ervaring steeds gegarandeerd blijft.

Meer informatie over het gebruik van Cisco TelePresence door de NAVO vind je op http://newsroom.cisco.com/dlls/2008/prod_091908.html

Bijkomende informatie over BT, General Dynamics en NCSA is te vinden op www.bt.com/aboutbt, www.generaldynamics.com en www.ncsa.nato.int/

Voor algemene informatie en lokale persberichten over Cisco TelePresence kan je terecht op:
- http://www.cisco.com/go/telepresence
- http://www.cisco.com/web/BE/pdfs/TelePresence_NL.pdf
- http://www.cisco.com/web/BE/pdfs/TelePresence-Update-NL.pdf

Digitale hogeresolutiefoto's van Cisco's TelePresence-systemen en -toepassingen zijn verkrijgbaar via james@quadrantcommunications.be.

Over Cisco - NASDAQ:CSCO - "Welcome to the Human Network"
Cisco, wereldwijd marktleider in netwerktechnologie die de contacten, communicatie en samenwerking tussen mensen verandert, onderscheidt zich al meer dan 20 jaar door zijn technologische innovatie, zijn commerciŽle leiderspositie en zijn sociaal engagement. Individuen, ondernemingen en overheden maken gebruik van Cisco's hardware, software en diensten om intelligente netwerken te bouwen op basis van het Internet Protocol (IP). Dankzij de netwerktechnologie van Cisco kunnen overheden en ondernemingen hun productie- en concurrentiekracht versterken en de tevredenheid van burgers en klanten verhogen.
Cisco werd opgericht in 1984, heeft wereldwijd meer dan 66.000 werknemers in dienst en sloot het voorbije boekjaar af met een totale omzet van 39,5 miljard dollar. In BelgiŽ en Luxemburg telt Cisco meer dan 900 werknemers. Lokale referenties zijn onder meer Accent Jobs For People, Accenture, Arinso, Auxifina, AZ Sint-Lucas, BASF, Belgacom, Brico International, Coca-Cola, Delhaize, De Post, Dexia, Eli Lilly, FEDICT, de Federale Overheidsdienst FinanciŽn, de Federale Overheidsdienst Personeel & Organisatie, Fortis, InBev, Interkabel, Kunstencentrum Vooruit, Luxemburg Stad, de Maatschappij voor het Intercommunaal Vervoer te Brussel (MIVB), Mercator Bank & Verzekeringen, het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, de Nationale Delcrederedienst, NAVO, Novo Nordisk, Proximus, Rainbow ICT Services, Riga Natie, SAS Institute, SD WORX, Solvay, SWIFT, Thermote & Vanhalst, Toyota Motor Marketing Europe (TMME), TUI Belgium Distribution, UCB, UZ Gent, UZ Leuven, Volvo, VRT en Zenitel.
Meer info op http://www.cisco.be en http://cisco.com

Cisco Belgium
Pascale Jacobs, marcom manager
De Kleetlaan 6A, B-1831 Diegem
T: +32 (0)2 778 4662
F: +32 (0)2 778 4300
E: pjacobs@cisco.com

Contact voor journalisten:
Quadrant Communications
James De Paepe
Franklin Rooseveltlaan 348, B-9000 Gent
T: +32 (0)9 265 0226
M: +32 (0)477 544 388
E: james@quadrantcommunications.be

+