Guest

Alatke za automatsko prikupljanje podataka (kolačići itd)

Način korišćenja kolačića i ostalih tehnologija praćenja u kompaniji Cisco

Prilikom pružanja svojih usluga (uključujući našu veb-lokaciju, mobilnu aplikaciju i saopštenja putem elektronske pošte, zajednički naziv: "Usluge") koristimo kolačiće i ostale tehnologije identifikacije uređaja ("kolačiće"), da bismo dostavili Usluge, da biste razumeli kako se one koriste, kao i za potrebe oglašavanja. U nastavku teksta možete pročitati više o vrstama kolačića koje koristimo, zašto ih koristimo i kako možete da napravite izbor u pogledu korišćenja kolačića.

Naša veb-lokacija obuhvata vidžete, interaktivne mini-programe koji rade na našoj lokaciji kako bi omogućili posebne usluge druge kompanije (na primer, prikazivanje vesti, mišljenja, muzike i ostalih sadržaja). Preko vidžeta moguće je prikupiti lične podatke kao, na primer, vašu adresu elektronske pošte. Putem vidžeta je takođe moguće postaviti kolačiće kako bi se omogućio njegov pravilan rad. Podaci koje prikuplja ovaj vidžet podležu politici privatnosti kompanije koja ga je kreirala. Naš vidžet može da poseduje funkciju za uvoz kontakata kako bismo vam pomogli da šaljete elektronske poruke svojim kontaktima. Na vaš zahtev ćemo pretražiti adresar sa elektronskim adresama vaših kontakata da bismo vam pomogli da uvezete kontakte na našu veb-lokaciju.

Šta su kolačići

Terminom kolačić označavamo sve tehnologije pomoću kojih se skladište podaci i putem kojih im se pristupa na uređaju koji koristite za pristup našim Uslugama, poput računara, tableta ili mobilnog telefona. Na primer, koristimo HTTP kolačiće koji predstavljaju male datoteke podataka (obično sačinjene od brojeva i slova) koje se preuzumaju u trenutku kada pristupite našim Uslugama i omogućavaju nam da prepoznamo vaš uređaj. Takođe koristimo tehnologiju poput piksel oznaka i softverskih kompleta ugrađenih u našim aplikacijama (više informacija).

Postoje različite vrste kolačića, na primer:

 • Kolačići koje direktno šalje Cisco ("kolačići prve strane") i kolačići koje u naše ime šalju, na primer, oglašivači i kompanije za analizu podataka ("kolačići treće strane").
 • Kolačići koji se zadržavaju na vašem računaru tokom različitih vremenskih perioda, uključujući one koji traju samo dok je vaš pretraživač otvoren (zovu se "kolačići sesije"). Oni se automatski brišu čim zatvorite pretraživač. Druga vrsta kolačića su "trajni kolačići", što znači da ostaju na vašem računaru i nakon što zatvorite pretraživač. Na primer, oni prepoznaju vaš uređaj kada ponovo otvorite pretraživač i pretražujete internet.

Koje kolačiće koristimo i zašto ih koristimo

U sledećoj tabeli navedene su različite kategorije kolačića koje koristimo za svoje Usluge i dati su razlozi zbog kojih ih koristimo.

Vrsta kolačića Zašto koristimo ove kolačiće Ko ih šalje i gde možete pronaći dodatne informacije
Kolačići za potvrdu identiteta Ovi kolačići (uključujući skladištenje na lokalnom uređaju i slične tehnologije) govore nam kada ste prijavljeni da bismo mogli da vam pružimo odgovarajuće iskustvo i prikažemo funkcije poput podataka o vašem nalogu, istorije pregledanja i načina na koji možete da uredite postavke u okviru svog naloga. Cisco
Kolačići bezbednosti i integriteta lokacije Ove kolačiće koristimo kako bismo podržali ili omogućili bezbednosne funkcije pomoću kojih ćemo održavati bezbednost i sigurnost proizvoda i usluga koje pruža Cisco. Na primer, oni nam omogućavaju da se setimo kada ste se prijavili na sigurnom području naših Usluga i pomažu nam da zaštitimo vaš nalog od pristupa drugih lica. Cisco
Oglašavanje Kolačiće i piksele koristimo da bismo vam dostavili reklame, da biste ih razumeli i da bismo ih učinili relevantnijim za vas, kao i da bismo pratili efikasnost kampanja za oglašavanje mobilnih aplikacija.
Na primer, možda ćemo pročitati kolačić da bismo mogli da vam ponudimo reklame koje bi vam bile interesantne na drugim veb-lokacijama. Takođe koristimo ovu informaciju da bismo preusmerili korisnike na reklame koje su njima od značaja. Na sličan način, naši partneri mogu da koriste kolačić, uslugu atribucije ili drugu sličnu tehnologiju da bi utvrdili da li smo dostavili reklamu, kakav je njen učinak, ili kako bi nam dostavili informacije o tome kakva je vaša interakcija sa njima. To može da podrazumeva skladištenje kolačića na vašem lokalnom uređaju.

Cisco [i treća lica, između ostalih]

 • Adelphic
 • Adjust
 • AdRoll (Facebook)
 • AdSage
 • AOL
 • CareerCo
 • Digilant
 • Drawbridge
 • Facebook
 • Google
 • HasOffers (Tune)
 • Indeed
 • Kenshoo
 • Microsoft
 • Mixpanel
 • Quantcast
 • Recruitics
 • RocketFuel
 • Simplyhired
 • Twitter
 • Yahoo
 • YieldMo
 • Ziprecruiter

Za više informacija o reklamama zasnovanim na interesovanju ili da biste onemogućili opciju upotrebe vaših podataka o pretraživanju veb-lokacija za potrebe bihejvioralnog oglašavanja posetite lokaciju www.aboutads.info/choices ako se nalazite u Sjedinjenim Državama ili http://youronlinechoices.eu/ ako ste van Sjedinjenih Država.

Prilagođavanje teksta tržištu i/ili ciljnoj grupi (Lokalizacija) Kolačići pomažu kompaniji Cisco da pruži lokalizovano korisničko iskustvo. Recimo, možemo da skladištimo informacije u kolačiću koji je postavljen na vašem pretraživaču ili uređaju kako biste mogli da vidite veb-lokaciju na željenom jeziku. Cisco
Funkcije veb-lokacije i Usluge Oni omogućavaju funkcionalnost koja nam pomaže pri isporuci proizvoda i Usluga.
Na primer, kolačići vam pomažu da se prijavite tako što unapred popunjavaju polja. Možda ćemo koristiti kolačiće i slične tehnologije kako bismo vama i drugim korisnicima dostavili dodatke za društvene mreže i ostale prilagođene sadržaje i iskustva, poput davanja predloga.

Cisco [i treća lica, između ostalih]

 • Facebook
 • Google+
 • Twitter
Analitika i istraživanje Koriste se u cilju razumevanja, poboljšavanja i istraživanja proizvoda i Usluga, između ostalog i prilikom vašeg pristupanja veb-lokaciji kompanije Cisco i povezanim lokacijama, kao i aplikacijama sa računara ili mobilnog uređaja.
Na primer, možda ćemo koristiti kolačiće da bismo razumeli kako koristite funkcije veb-lokacije i da bismo izvršili podelu korisnika radi testiranja funkcija. Možda ćemo, zajedno sa svojim partnerima, koristiti ove tehnologije i informacije koje dobijamo da bismo bolje razumeli kako koristite veb-lokacije, aplikacije, proizvode, usluge i reklame. Možda ćemo deliti informacije o toj analizi sa svojim partnerima.

Cisco [i treća lica, između ostalih]

 • Google
 • MixPanel
 • Optimizely


Kako možete da napravite izbor u pogledu korišćenja kolačića

Imate pravo da prihvatite kolačiće ili da ih odbijete. Međutim, oni su važan deo rada naših Usluga tako da treba da budete upoznati sa tim da bi, ukoliko izaberete da odbijete ili uklonite kolačiće, to moglo da utiče na dostupnost i funkcionalnost naših Usluga.

Većina veb-pretraživača je unapred podešena da prihvati kolačiće. Ako tako želite, obično možete da izaberete da podesite svoj pretraživač tako da ukloni ili odbaci kolačiće na pretraživaču. Da biste to uradili, pratite uputstva u okviru vašeg pretraživača, koja se obično nalaze u okviru stavki "Pomoć", "Alatke" ili "Uredi". Neka treća lica vam takođe daju mogućnost da odbacite njihove kolačiće direktno, pritiskom na vezu za izuzeće, a u tabeli gore u tekstu smo naznačili u kojim slučajevima je to moguće.

Uklanjanjem ili odbacivanjem kolačića na pretraživaču nećete nužno uticati na "flash" kolačiće (lokalne deljene objekte) trećih strana koji se koriste u vezi sa našim Uslugama. Da biste izbrisali ili onemogućili flash kolačiće, posetite http://helpx.adobe.com/flash-player/kb/disable-local-shared-objects-flash.html radi dobijanja dodatnih informacija.

Gde možete pronaći dodatne informacije

Ukoliko su vam potrebne dodatne informacije o kolačićima, između ostalog i o tome kako da vidite koji kolačići su postavljeni na vašem uređaju i kako da upravljate njima ili da ih izbrišete, posetite www.allaboutcookies.org i www.youronlinechoices.eu.

Funkcija "Ne prati"

Neki veb-pretraživači mogu da vam omoguće aktiviranje funkcije "ne prati", koja šalje signale veb-lokacijama koje posećujete, koji naznačuju da ne želite da vaše aktivnosti na mreži budu praćene. To se razlikuje od blokiranja ili brisanja kolačića, pošto pretraživači sa omogućenom funkcijom "ne prati" mogu i dalje da prihvataju kolačiće. Trenutno ne postoji tehnički standard kojim se uređuje način na koji kompanije treba da reaguju na signale "ne prati", iako se može desiti da se takav standard razvije u budućnosti. U ovom trenutku ne odgovaramo na signale "ne prati". Ukoliko to ubuduće budemo radili, opisaćemo postupak u ovoj Izjavi o privatnosti. Saznajte detaljnije informacije o funkciji "ne prati".

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja o tome kako koristimo kolačiće, kontaktirajte nas putem sledeće adrese: privacy@cisco.com.

Izjava o privatnosti